Webanizr Logo
Open / sluit menu

Kleurgebruik op websites

Naar aanleiding van de recente update waarbij we het aanpassen van kleuren makkelijker hebben gemaakt, leek het ons een mooi moment om eens te kijken naar de betekenis en rol van kleuren in webdesign.

Bij het ontwerpen van een webdesign spelen de al aanwezige kleuren van een huisstijl een grote rol. Daarnaast wordt meestal gekeken naar de persoonlijke voorkeuren van de klant. En dat kan jammer zijn, aangezien je met kleuren veel kan bereiken. Het kan de bezoekers in de juiste stemming brengen of zorgen dat de boodschap van de website juist overkomt.

In de basis zijn er drie soorten kleuren waar je uit kan kiezen. Elke type kleur heeft zijn eigen eigenschappen:

Het gebruik van warme kleuren in je websites

Warme kleuren lopen van rood naar geel (en alles ertussen). De warme kleuren zijn energiek en sporen over het algemeen aan tot actie. Rood is de meest extreme kleur uit dit palet. We associëren rood dan ook met de meer extreme emoties, van passie tot haat. Het is dan ook de eerste kleur die we gebruiken als we iemands aandacht willen, denk maar aan verkeersborden.

In bijgaande afbeelding zie je een voorbeeld van een website gebaseerd op warme kleuren. Je merkt dat de afbeelding door het oranje direct de aandacht trekt. Voor een website die voornamelijk draait om de twee knoppen op de homepage dus een logische keuze.

De volledige website kan je hier bekijken.

Website in oranje

Geel aan het andere eind associëren we meer letterlijk met warmte en de zon. Het is een kleur waar we blij en gelukkig van worden.

Warme kleuren zijn uitstekend als je een website hebt die oproept tot actie, maar wees wel behoedzaam in de dosering. Rode of oranje knoppen om iemand aan te zetten tot actie zijn tegenwoordig vrij algemeen (zie ook onze website). Rood of felgeel als achtergrondkleur van je website roept zoveel energie op dat het eerder als druk en stressvol wordt ervaren.

Het gebruik van koude kleuren in je websites

De koude kleuren zijn blauw, groen paars en alles ertussen. In tegenstelling tot de warme kleuren worden de koude kleuren meer geassocieerd met rust en vertrouwen. De rust komt het meest tot zijn recht bij groen, een kleur die we ook associëren met natuur en zuiverheid. Afhankelijk van de contekst kan groen ook als eerlijk worden ervaren.

In bijgaande afbeelding zie je een website gebaseerd op koude kleuren. Je ziet dat, anders dan de naam doet vermoeden, de website niet koud of afstandelijk overkomt. Sterker nog, de website heeft een rustige, prettige uitstraling.

De hele website kan je hier bekijken.

Website in groen

Blauw is de kleur van vertrouwen en betrouwbaarheid. Om die reden wordt het ook vaak in zakelijke websites gebruikt. Vanuit onze taken als technisch leverancier hebben wij ook voor blauw gekozen om de stabiliteit te benadrukken. Blauw zie je dan ook vaak terug bij business to business websites en in de financiële sector.

Paars is de vorstelijke kleur. De kleur wordt dan ook geassocieerd met luxe. Paars is daarmee bij uitstek een goede kleur voor bedrijven waarbij kwaliteit of exclusiviteit voor op staat.

Het gebruik van neutrale kleuren in je websites

Onder de neutrale kleuren vallen onder andere wit, zwart, grijs- en bruintinten. Deze kleuren roepen minder stevige associaties op. Het enkel gebruik van zwart, wit en grijstinten kan formuleer en zelfs afstandelijk overkomen. Bij puur informerende kan dit natuurlijk juist de bedoeling zijn. Ook lenen deze kleuren zich uitstekend voor de tekstuele delen van de website door het hoge contrast. Door de teksten te presenteren in neutrale kleuren behoudt je de leesbaarheid in kom je niet in conflict met de kleuren die je gekozen hebt voor de rest van je design.

In bijgaande afbeelding zie je een website gemaakt met neutrale kleuren. Op eerste zicht wordt je er letterlijk niet warm of koud van. Wat het echter wel doet is alle aandacht overlaten aan de inhoud. Als je de website opent zul je zien dat je direct gaat lezen waar je allemaal heen kan navigeren.

Website in grijs

De bruintinten zijn iets meer uitgesproken dan de grijstinten en delen wat van de eigenschappen van groen. Ook het natuurlijke en rustgevende gevoel kan je bewerkstelligen met bruin. De effecten zijn echter minder uitgesproken dan bij groen.

Experimenteren met kleuren

Wil je eens wat experimenteren met kleuren in webdesign. Neem dan één van onze templates en klik door wat kleuren heen. Zo ervaar je direct wat kleuren met de stemming van een website doen.

Enkele links die hierbij handig zijn: