Webanizr Logo
Open / sluit menu

Waarom is typografie  zo belangrijk?

Typografie is belangrijk en zo waardevol omdat het de aandacht van de lezer houdt en het is herkenbaar. Neem eens als voorbeeld 2 cv’s de 1 bestaat uit comic sans en de ander uit Roboto jij bent directeur van een serieus bedrijf welke van de twee ga je kiezen? Ik denk dat je gaat kiezen voor de 2de optie. En dat is niet zo gek wij zijn visueel ingesteld en de keuzes die wij maken zijn voor groot deel gebaseerd op gevoelens en uiterlijk.

 

Waarom is typografie  zo belangrijk?

Keuzes maken is kwaliteit.

Het internet zit vol met verschillende webtypografie om de juiste te kiezen kan een uitdaging zijn. Naast het kiezen van een font is het belangrijk dat je de tekst ook juist weet te plaatsten. Bij tekst op een website houdt je rekening met de opmaak zoals paddings, regelhoogte, lettergrootte , kleur, kapitalen of letter spacing.

Regelhoogte is de afstand tussen de regels teksten teveel regelhoogte zorgt voor slecht leesbaarheid maar te weinig ook. De grootte en dikte van een lettertype bepaald wat belangrijk is. Een titel op een website is een korte boodschap wat mag opvallen.  Subkoppen zijn kleiner dan de titel en groter dan de leesteksten. Subkoppen geven aan waar de leesteksten over gaan.

Er zijn fonts die slecht leesbaar zijn bij een bepaalde grootte of dikte daar komt letterspacing voor in de plaats. Letterspacing is de afstand tussen elk letter van een woord.

Keuzes maken is kwaliteit.

Wees consistent

Gebruik niet meer dan drie lettertypes. Teveel verschillende lettertypes maakt je website onoverzichtelijk en traag.

De ideale lettergrootte voor leesteksten op een website is 16px het schijnt dat je ogen hierdoor minder hoeven in te spannen wat dus prettiger is om te lezen.

Schrijf korte teksten hierdoor schrik je gebruikers niet af dat ze te veel in 1 keer moeten lezen.

Wees consistent

Voorbeeld in contrasten

Het contrast van tekst op een kleuren achtergrond kan problemen opleveren. Wees hier waakzaam in.

Voorbeeld in contrasten

Welke typografie kies je voor een website?

Stel jezelf de vraag wat is het doel van de website en welke doelgroep wil jij aanspreken is het bijvoorbeeld een feest evenement dan kies je geen times new roman als lettertype want dat wekt een andere gevoel wat niets met het thema feest evenementen heeft te maken.

Google fonts is een site waar je fonts gratis en commercieel kunt gebruiken. Combineer lettertypes zoals een andere letttertype voor een titel en leestekst. Daardoor wordt het lezen van een stuk tekst toegankelijker, vriendelijker.

Welke typografie kies je voor een website?