Foto bijsnijden

Stel, je hebt een prachtige foto, en deze wil je terug laten komen op de website. Vaak is het dan noodzakelijk om eerst de foto te bewerken en op maat te snijden zodat deze goed tot zijn recht komt op de website. Eenvoudige fotobewerkingen kan je gelukkig zelf doen via online tools. Hieronder leggen we uit hoe je een foto op maat kan snijden.

  1. Ga naar de website pixlr.com

  2. Klik op “Open image” en kies een afbeelding.
    Je komt nu in de bewerkmodus.

  3. Druk op het 2de icoon links met het kader symbool.
    Het plaatje krijgt nu een omkadering, deze kan je (ver)slepen en dat bepaalt de nieuwe breedte en hoogte.

  4. Sleep het kader in het plaatje of vul een getal in de width en height velden als je precies weet wat het formaat moet worden.

  5. Als je klaar bent druk je op op de knop links “APPLY”.

  6. Druk daarna op de blauwe knop rechts onder in de hoek SAVE.
    Een popup verschijnt.

  7. Geef het bestand een naam. 

  8. Daarna kies je een bestandstype (File type): hierbij kan je kiezen uit twee varianten. Kies JPEG indien het een foto betreft, en PNG voor als het een icoon, logo of afbeelding met transparantie betreft.

  9. Druk op download om het plaatje te downloaden.
    De afbeelding wordt gedownload en is klaar voor gebruik!

Online afbeeldingen vinden

Op foto’s kan copyright zitten. Daarom is het belangrijk om rekening te houden wat de bron is van de afbeeldingen en of je het recht hebt om een foto of icoon te gebruiken of te bewerken. Het zonder toestemming gebruiken van foto’s is illegaal, en kan boetes opleveren. Voorkom problemen en zorg dat je afbeeldingen gebruikt waarvan de oorsprong altijd bekend is en het gebruik is toegestaan.

Op de volgende websites kan je afbeeldingen vinden die gratis te gebruiken zijn:
https://www.reshot.com/
https://www.pexels.com/
https://pixabay.com/nl/
https://unsplash.com/
 

Er zijn ook websites waar per foto kan worden betaald. Het aanbod en de kwaliteit van de foto’s is hier vaak beter dan bij de gratis varianten.
https://www.istockphoto.com
https://www.shutterstock.com
https://stock.adobe.com https://pngtree.com
https://www.dreamstime.com/

Vereisten voor goede afbeeldingen

  • Afbeeldingen met delen die transparant zijn, zijn altijd in PNG of SVG formaat. 

  • Logo’s zijn idealiter altijd in SVG formaat.

  • Voorkom dat een logo en achtergrondvisual in 1 afbeelding staan. In dat geval is de afbeelding vaak niet geschikt voor een mobielvriendelijk ontwerp. Het logo dat in een achtergrondafbeelding staat geplaatst zou dan namelijk te klein worden op mobiel, of enorm opgeblazen raken op een groot scherm.

  • Een goede afbeelding komt goed tot zijn recht van het kleinste tot grootste scherm. Niet elke afbeelding leent zich daar voor. Houd hier rekening mee voordat je een definitieve afbeelding kiest, dat een juiste uitsnede zowel op mobiel als op desktop goed tot zijn recht komt. Afgesneden hoofden of verkeerde contrastkleuren komen niet professioneel over.

  • Bepaal vooraf wat de beeldstijl is die je wilt dat de website uitstraalt. Afbeeldingen zijn erg bepalend voor de uitstraling van de website, dus let op de kleuren of afleidende elementen die in afbeeldingen voorkomen, zodat de sfeer gehandhaafd blijft die de website zou moeten uitstralen.

Inspiratie opdoen voor afbeeldingen die passen bij jouw verhaal

Doe inspiratie op door een afbeelding die je al hebt en past bij jouw verhaal te uploaden naar Google Images. Je krijgt dan een zeer handig overzicht van foto’s die erg op de foto lijken.